Jdi na obsah Jdi na menu
 

KOZOROH (22.12-20.01)

10. 4. 2011

Jak poznáme KOZOROHA

Pochopit Kozorohův charakter není vůbec hračka. Sledujte tichého pavouka v rohu. Vůči hbitému létajícímu hmyzu nemá šanci. Ale ten se zaplete do chytře utkané pavučiny - a pavouk vyhraje. Pozorujte kozu, jak šplhá po srázu. Nemá šanci proti strategii chytřejších lidí, kteří ji pronásledují. Ale lovci nakonec zůstanou pozadu, zatímco koza odhodlaně skáče z útesu na útes díky svým jedinečně uzpůsobeným kopytům - a vyhraje.

Kde ho najdete? Téměř všude, kde má možnost postupu a vzdělání. Kdekoliv může uplatnit své skryté ambice. Zkuste společenskou událost. Kozoroh není bezstarostný typ vyhledávající večírky, ale znamení, které sledujeme, dovede stejně dobře lézt po horách jako po společenském žebříčku.. Možná si ho zprvu ani nevšimnete, jak tiše a klidně pozoruje všechny ty oslnivé, panovačné, okouzlující, agresivní a geniální osobnosti kolem. Každý v jeho skupině se bude zdát prvotřídně vybaven pro závod - jakýkoliv závod nebo soutěž. Hodně z nich blafuje, někteří mají strach, ale všichni jsou velice uhlazení a Kozoroh vůči nim zdánlivě nemá šanci. Přesto vyhraje.

Protože Kozoroh se vmísí mezi skupinu lidí velice nenápadně a podvědomě se schovává v pozadí, není vždy snadné rozeznat charakteristiky tohoto znamení. Tito lidé mohou být podsadití a svalnatí, štíhlí a šlachovití, nebo buclatí a měkcí. Ale bez ohledu na tvar těla vždy působí dojmem, že jsou vrostlí do země, dokud se nerozhodnou přemístit jinam. Většinou mají rovné tmavé vlasy, tmavé klidné oči a snědou nebo olivovou pleť.

Tyto osoby vždy obklopuje aura melancholie a vážnosti. Žádná z nich zcela neunikne vlivu Saturna - přísné sebekázni a sebezapření. Mnozí mají silné nohy a nosí rozumné boty. Mají schopné ruce, hlas je obvykle vyrovnaný a konejšivý - a pravděpodobně si povšimnete určité jemnosti, která působí lichotivě a přesvědčivě. Kozorozi mohou vypadat a jednat neškodně jako péřová přikrývka, ale jsou pevní jako hřebíky. Nedají si pokoj a dokážou strávit urážky, stres, zklamání a povinnosti se stejným klidem, s jakou koza stráví rezavé plechovky, střepy a kartonové krabice. Stejně jako toto zvíře mají železné žaludky a nebezpečné nohy. Zatímco veselí rozesmátí extroverti rozdávají energii na všechny strany, Kozoroh nikdy neuhne ani o milimetr napravo či nalevo. Vytrvale stoupá po stezce vzhůru s vrozenou vírou v bezpečí prošlapané cesty a opovržením k lákavým zkratkám, o kterých ví, že jsou plné zrádných jam.

Lidé v tomto znamení nesmírně obdivují ty, kdo absolvovali cestu na vrchol hory před nimi nebo kdo pro tuto pouť stanovili pravidla. Dvoří se úspěchu, respektují autoritu a ctí tradici. Mnoho energických impulzivních lidí je považuje za úzkoprsé snoby. Kozoroh by naproti tomu mohl označit své kritiky za zbrklé a pošetilé, ale obyčejně je příliš moudrý, aby si takovou sebeobranou zbytečně dělal nepřátele. Raději se podřídí. Souhlasí. Přizpůsobí se. Nebo se jen zdá, že to dělá? Pustí sice ostatní před sebe, ale často navzdory vší logice dojde do cíle první. Není divu, že málokdy zakopne. Oči nemá upřené na hvězdy, ale přímo před sebe a nohy má pevně na zemi. Žárlivost, vášně, impulzivnost, hněv, frivolita, plýtvání, lenost, lehkomyslnost - to vše jsou překážky. Ať se o ně přerazí ostatní. Kozoroh ne.

Chcete-li si získat Kozorohovu úctu, nevzpírejte se konvencím. I odvážnější jedinci - a ti jsou výjimkou - zachovávají alespoň vnější dojem společenské přípustnosti. Scény na veřejnosti a nekontrolované vášně v nich vzbuzují rozpaky.

Málokdy se přihodí, aby Kozoroh strkal svůj dobře formovaný nos do záležitostí jiných lidí nebo aby se vyžíval v pomluvách. Pokud na jeho znamení působí nepříznivý vliv Blíženců nebo Ryb, může být trochu upovídaný, ale normálně si hledí svého. Málokdy někomu vnucuje své rady, ale pokud úmyslně vyhledáváte jeho praktickou moudrost, neváhá vám ji poskytnout patřičně přísným tónem. Také čeká, že ji beze zbytku přijmete. Nedokážete-li následovat jeho příkladu, nebude s vámi ztrácet čas, aby vás to naučil, a jediné, co od něj dostanete, bude špetka soucitu.

Možná jste se dočetli, že Kozorohové se vdávají nebo žení pro peníze či společenské postavení. To je trochu přehnané, i když praktický Kozoroh se zřídka vrhne do obchodu nebo do manželství, aniž by byl finančně připraven na to první a citově na to druhé. Tito lidé dělají pro pocit bezpečí podivné věci.

V dětství bývají Kozorohové slabší a nemocnější než ostatní mládež, ale s věkem vzroste i jejich síla a odolnost vůči nemocem. Buď mají krásné bílé silné zuby, nebo neustálé problémy se zubními kazy, jež vyžadují časté návštěvy zubaře.

Je to taková ostýchavá líbezná duše, snad trochu tvrdohlavá, ale v zásadě jemná. Vypadá tak neškodně. ideální člověk, kterému se dá důvěřovat a svěřit - a přitom příjemně pozvedne vaše sebevědomí. Kdo by mu mohl ublížit nebo ho podezírat z ctižádosti? A zatím Kozoroh využívá vaší slabosti, domýšlivosti a žárlivosti, aby se sám stal silnějším. Je užitečný a nakonec se stane tak nepostradatelným, že ho požádáte, aby převzal otěže. Potom bude vše nenápadně řídit z kouta a skromně tahat nitkami autority. Potlačí svou ješitnost, aby dostal, po čem skutečně touží - postavení opravdového vůdce. S laskavou, ale přísnou a obezřelou moudrostí hlídá, aby minulost nebyla opomíjena, a přítomnost chrání před zmatky, abyste mohli bezpečně budovat budoucnost.




Planetární vládce: Saturn
Živel: země
Barva: hnědá a černá
Část těla: kostra, kostní soustava
Životní období: začátek stáří
Roční období: začátek zimy
Doplňující a protikladné znamení: Rak
Zodiakální funkce: krajní koncentrace, rigidní struktura, zuřivý zoluntarismus a ctižádost

 

Muž KOZOROH

Má kolem sebe cihlovou zeď, kterou si sám postavil. Je ostýchavý, ale silný a odolný. Je příjemný, ale sveřepě ctižádostivý. Jako legendární mlčenlivý odvážný kovboj dává Kozoroh zdánlivě přednost samotě. Není to tak docela pravda.

V skrytu duše touží po obdivu. Hrozně rád by vzrušoval publikum akrobacií na visuté hrazdě. Ve svých tajných snech je nenapravitelný romantik, ale Saturn ho spoutává. Tato planeta přísné kázně vyžaduje vyrovnané chování, praktické činy a vážné úmysly. Někdy zakrývá svou frustraci strohostí a někdy vás překvapí nečekaným, protismyslným humorem, i když je to vždy poťouchlý ironický druh. Ale ten je často nejzábavnější a Kozorohové dovedou tyto vtipy patřičně podat.

Otočte vyrovnaného spolehlivého Kozoroha naruby a najdete veselého něžného snílka, který touží, aby mu vítr čechral vlasy, a je omámen sladkou vůní komplimentů, který hladoví po vzrušení a žízní po dobrodružství. Jen pár šťastlivců dovede osvobodit tuto osamělou duši z jejího tajného vězení.

Smějte se jeho rádoby veselým historkám, dokud nenajde odvahu vám vykládat zajímavější věci.

Kozorohové předstírají, že mohou žít bez komplimentů, a způsob, jakým se při pochvale chovají, je přesvědčivý důkaz. Ve skutečnosti zoufale potřebuje slyšet, jak je dobrý, chytrý, hezký, žádoucí a zajímavý, ale protože své potřeby málokdy dá najevo, většinou přijde zkrátka. Proto také neví, co má dělat, když ho někdo otevřeně obdivuje, takže zakryje rozpaky ironickým vtipem nebo ignorováním řečeného, což je reakce působící jako studená sprcha, a mnoho lidí se rozhodne už nikdy neriskovat chválu tváří v tvář tomuto kamennému obličeji. Ale až budete příště chválit Kozoroha, podívejte se mu na uši. Vidíte, jak zrůžověly? Všimla jste si, jak mu slabě zajiskřilo v očích a zacukal mu nos? Je šťastný jako blecha.

Tento muž je to, co pěstitelé nazývají pozdní květ. V mládí je vážný jako sova, ale jak dospívá, postupně se uvolňuje, a je-li typický Kozoroh, může skončit jako nejmladší vypadající a chovající se osoba v okolí.

Na začátku vašeho vztahu budete mít málo starostí, že by se vám váš Kozoroh zatoulal k jiné sukni. V pokročilejším věku může mít tendenci si trochu vyhodit z kopýtka. Ale nikdy by nevyměnil náhodnou známost za rodinný krb, děti a vás. Rodinná pouta jsou pro něj téměř posvátná. To zahrnuje rodinu, kterou založil s vámi, a jeho vlastní, které je oddán od dětství.

Rozhodně vám nepomůže urazit jeho matku nebo být odměřená k jeho bratrovi. Buďte připravená milovat jeho příbuzné, i když ve vás vzbuzují asi tolik lásky jako pichlavý kaktus. Nejenže je bude bránit, ale pokud se dostanete s jeho rodinou do nepříjemných půtek, napětí způsobené snahou být loajální k dvěma rodinám u něj může vyvolat zasmušilost a mrzutost. (Jestli existuje něco v tomto světě, co nechcete, je to vyvolat Kozorohovu zasmušilost a mrzutost.)

Mnoho Kozorohů žije doma dlouho poté, co si jejich přátelé užívají radovánek mládenecké volnosti. Také se obvykle zamilují později než většina mužů a zřídka se ožení předtím, než dosáhnou určitého pracovního postavení.

Vzhledem k zaujetí dobrým rodokmenem a dokonalostí se budou důkladně rozhlížet. Kozoroh si vybere dívku, která bude dobrá matka. Potom bude muset být dobrá kuchařka a hospodyně. Bude se muset dobře oblékat, aby udělala dojem na obchodní společníky a přátele a pokud možno je předčila chováním i inteligencí. Až v poslední řadě zběžně zkontroluje, jestli je hezká nebo jestli působí na jeho fyzické smysly.

Protože Kozorohové jsou v přítomnosti opačného pohlaví vždy lehce nervózní, občas některý pronese nemístnou poznámku, učiní neobratný pokus o narážku nebo ze sebe bude dělat ostříleného chlapíka. Je to jen typická metoda jak zakrýt rozpaky a zvědavost vůči žhavým vášním průbojnějších lidí. Třeba vrhá kradmé pohledy na hvězdu večera, ale rozhodně to není typ ženy, se kterou by se oženil. Pokud mi nevěříte, klidně si oblečte vyzývavé bikiny, namalujte si oči zelenou řasenkou, nalejte na sebe voňavku a polibte ho na veřejnosti. Možná, že nakonec budete kráčet k oltáři v bílém závoji, ale nebude to vedle ženicha ve znamení Kozoroha.

>

Pokud ho nebudete od začátku cvičit v umění vyjádřit náklonnost, mohla by se z vás stát dobrá zaopatřená manželka, která je zbožňovaná a vážená, má za manžela perfektního muže, ale která citově strádá. V té době vám už nepomůže stěžovat si, že vám nikdy neřekne, že vás miluje.

Myslí si, že byste měla vědět, co k vám cítí, protože vás živí a poctil vás možností vychovávat jeho děti, vytírat jeho podlahy a leštit jeho trofeje. Pro Kozoroha jsou sentimentální vyznání pozlacováním zlata.

Jako otec bude Otec - doslova ztělesněním tohoto slova. Vždy bude v čele stolu a to platí i pro pikniky. Bude vyžadovat úctu a poslušnost a trvat na dodržování povinností a kázně. Ale oplatí to upřímnou oddaností, dokonce sebeobětováním, a pravděpodobně schválí velké narozeninové večírky a hodně veselé vánoce. U těchto otců nehrozí, že by nechali rákosku odpočívat a děti rozmazlovali. Dohlédnou na to, aby šly k zubaři a udělaly si úkoly, i kdyby to mělo stát pár ran.

Muž ve znamení Kozoroha se málokdy ožení ve spěchu a potom toho dlouze lituje. Většina manželství s Kozorohem je solidní, ale udělá-li tento muž chybu, skoncuje to rychle a nedá ženě druhou příležitost. Rozvod ho děsí, takže se to nestává často, ale když k němu dojde, je to definitivní. Jinak řečeno, má-li toho dost - má toho dost.

Váš manžel zřejmě podřizuje milování určitému řádu, stejně jako nákupy, korespondenci, bankovní záležitosti, návštěvy muzeí a galerií a čištění zbraně a trofejí. Může se to zdát poněkud prozaické a nesentimentální, ale vzpomeňte si, že Kozoroha zajímá tělesná stránka lásky dávno potom, co se ostatní manželé pro vyjádření citů uchýlí k poezii.

Každá rozumná žena musí ocenit hodnotu Kozorohovy oddanosti. Nebude z něj ohnivý milenec, který se vám dvoří se zasněnýma očima a vášnivými vyznáními. Ale ochrání vás před všemi ženskými strachy jako jsou strach ze samoty a všem ranám ošklivého světa. Je to tvrdý chlap s měkkým srdcem.


Žena KOZOROH

Dovede být super ženská, koketní a okouzlující natolik, aby se s ní muž cítil jako ohromný medvěd grizzly, který ji ochrání před studeným krutým světem. Nebo může být ledová, zamlklá a povznesená, bezpečně usazená na svém mramorovém piedestalu a vyzývající vás, abyste svou chytrostí získal její ušlechtilou ruku. Jakkoliv na vás působí, pod ženskými svody a praktickými rozumnými způsoby se skrývá stejný cíl - pevné odhodlání ukořistit toho pravého muže, který se může stát důležitým, na kterého by byla hrdá a který by byl jejím dětem dobrým otcem.

Tolik žen ve znamení Kozoroha buduje kariéru, že si asi myslíte, že láska a manželství jsou u nich až na druhém místě. S láskou jste to uhodli. S manželstvím ne. Je třeba si uvědomit, že jejím cílem je zabezpečení, autorita, respekt a postavení.

Koza šplhá vždy nahoru. Ať je výchozí pozice nízko nebo vysoko, vrchol kopce, který poskytuje náležitý rozhled, ji uspokojí víc. Na této ženě není nic okázalého. Nikdy ji neuvidíte se důrazně prosazovat; dokonce si můžete myslet, že je natolik poslušná, že se uspokojí se zadním sedadlem. Jen vyčkejte. Uvidíte, kdo bude povýšen.

Jednou z nejtypičtějších a nejpříjemnějších stránek této ženy je přirozený půvab a dobré způsoby. Kozorohové mají vrozený smysl pro společenský šarm a konzervativní konvenční vzhled.

Každý muž, který naváže vztah s ženou Kozorohem, by se měl o tomto znamení dozvědět jeden základní fakt. Zdá se být povahově i citově vyrovnanější, než ve skutečnosti je. Cítí-li, že se s ní špatně zachází nebo že nemá dostatek vážnosti, může se propadnout do skutečně hluboké a dlouhotrvající zasmušilosti, která může trvat týdny a dokonce měsíce. Nazývá to realismem a rozumností, ale tento pesimismus s depresí mají mnohem hlubší kořeny. Vyvolává je strach z budoucnosti, starosti v přítomnosti, rozpaky nad minulostí nebo podezření, že je někomu pro legraci či je v nějakém ohledu neschopná. Tyto ženy neberou škádlení lehce.

Je pro ně těžké být bezstarostné v milostných záležitostech. Pod chladným povrchem Kozoroha se skrývá dost tělesné touhy, mnohem víc, než si lidé myslí. Není však nikdy uspokojena náhodně. Ztrácet čas vášnivými objetími a exaktickými polibky, zatímco budoucnost je nejistá, rozhodně není její hobby, ale jakmile se jednou rozhodne, že jste ten pravý s dostatečnými ambicemi i finančními prostředky, bude přítulná jako medvídek panda a dokonce i vášnivá.

Patrně bude ve společnosti velmi dbát na etiketu a bude tíhnout k zvláštním zvyklostem, jako je používání rytých kroužků na ubrusy či židlí potažených vyšívaným goblénem. Všechno musí být správné a tradice dodržována za každou cenu.

Pro tyto ženy je charakteristická osobitá svěží krása. Zřídka najdete nějakou, která není neobyčejně atraktivní. Přesto si jsou svým vzhledem nejisté a často potřebují ujišťovat, že jsou hezké. Ačkoliv nesnášejí nepoctivost ve všech formách, nevadí jim lhát o jejich věku. Obvykle jim to také projde, díky obrácenému Saturnovu stárnutí. V dětství připomínají malé babičky, potom najednou vykvetou do ženskosti a po vrcholu života vypadají jako mladé dívky.

Byla by chyba ignorovat jejich rodinu. Muž, který se ožení s dívkou Kozorohem, se ožení s jejími příbuznými. Nemá cenu si myslet, že vaše partnerka je jiná. Postupně se asi přestanete smát vtipům o tchyních (místo toho vás asi rozpláčou). Ale má to i svůj přínos. Je to typ ženy, kterou vezmete domů na návštěvu a matce okamžitě padne do oka. Budete mít ženu, která je laskavá a ohleduplná i ke své vlastní rodině.

Typická dívka Kozoroh je vynikající manželka. Domov této ženy vypadá tak bezvadně čistý a dobře funguje, že máte dojem, že v zákoutích se schovávají malí skřítkové, kteří po půlnoci vylézají a zuřivě čistí a leští a vaří. Chyba. Víra Kozoroha v doložená fakta znemožňuje jakoukoliv sympatii se světem fantazie. Dívka Kozoroh by nevěřila ve skřítka, ani kdyby jí seděl přímo na špičce nosu.

Dětem patrně matka Kozoroh vštípí jak šetrnost tak úctu ke kvalitě. Bude je učit, že buď se spokojí s tím, co mají, nebo se bez toho budou muset obejít. Přesto budou dostávat nejlepší kousky masa a koupí jim nejlepší značku bot. Hospodárnost pro ni nutně neznamená lakotu. Od dětí bude očekávat zdvořilost k příbuzným a starším a pravděpodobně je naučí vybraným způsobům. Nebudou rozmazlované a nedovolí si neposlechnout. Příliš vřelé polibky nebudou vítány, ale těžko byste našel oddanější matku, než je Kozoroh. Bude dětem trpělivě naslouchat. Zřejmě bude trochu moc přísná a nebude mít tolik pochopení pro dětská trápení, ale bude fascinovaným publikem pro jejich úspěchy.

Protože mnoho ženských Kozorohů má citlivou pokožku, příliš se nelíčí. Mnohé jsou na kosmetické prostředky alergické.

K jejím špatným stránkám může patřit tvrdohlavost, ale netrpí nervozitou ani si nestěžuje. Bude vás tlačit k úspěchu, přesto zůstane něžná a oddaná. Ví, jak si vás nenápadně a jemně omotat kolem prstu. Její láska obsahuje hloubku, která je trvalejší než vypočítavá, spalující a náročná láska jiných žen.