Jdi na obsah Jdi na menu
 

PANNA (24.8-23.9)

10. 4. 2011

Jak poznáme PANNU

Panna je znamení panenství, ale nesmíte tuto symboliku brát doslova. Rozpoznat Panny na veřejnosti nedá moc práce, ať jsou svobodné nebo vdané či ženaté. V žádném případě nebudou dělat moc hluku. Panna není moc upovídaná a bude se spíš držet stranou. Vidíte toho jemného pohledného muže tamhle v koutě, který drží v podpaží slovník? Ten s tikající myslí, jež odměřuje čas a metodicky zaznamenává nejmenší detaily? Pokud ho pozorujete zblízka, můžete skoro vidět, jak měří hodnotu každé minuty. Je to Panna. Vidíte tu tichou dívku s krásnýma něžnýma očima, která čeká na autobus? Všimněte si jejích čistotou svítících bílých rukavic a odměřeného vystupování. Určitě má v ruce připravené drobné na jízdné. Ani ve snu by ji nenapadlo požádat řidiče, aby jí rozměnil pětidolarovou bankovku. Je to Panna.


Pro hledání těchto perfekcionistů nejsou společenské události příliš vhodným polem. Spíš než rozjařené na večírku je najdete v práci, kde tráví hodiny přesčas. Pro Panny není snadné se dostatečně uvolnit, aby se cítily dobře v bezstarostné společnosti, protože jsou při větších shromážděních lidí nesvé. Málokdy tyto lidi vidíte, jak vyfukují mýdlové bubliny nebo stavějí hrady z písku. Na snění jsou moc zaneprázdnění a v noci jsou obvykle příliš unavení, aby zírali na hvězdy.


První věc, které si všimnete u typické Panny - působí dojmem, jako by ji tížil nějaký vážný problém, který se snaží vyřešit, nebo že ji něco znepokojuje. Pravděpodobně ano. Starosti jsou pro ni přirozené. Dokonce by se dalo říci, že k nim má jakýsi láskyplný vztah. Je to iluzorní prchavá věc, ale zdá se, že za příjemným úsměvem Panny se vždy skrývají nějaké velké problémy.


Všeobecně jsou Panny štíhlé šlachovité postavy a s neobyčejně krásnýma, mírnýma a jasnýma očima, které jiskří inteligencí. Panniny rysy se vyznačují čistotou a klidem, který zdánlivě popírá ony skryté obavy. Většina z nich je velmi pohledná s delikátními nosy, ušima a rty. Rozhodně nepostrádají půvab a šarm a v nečekaných chvílích se u nich projeví záblesky ješitnosti. Panny velmi kritizují vlastní fotografie a extrémně dbají na svůj vzhled. Jste-li všímaví, přistihnete je, jak se nakrucují před zrcadlem, když si myslí, že se nikdo nedívá. Vždy jsou upravené a pečlivě oblečené, ač poněkud konzervativně.


I když jsou na pohled výkonní a klidní, uvnitř v nich hlodají obavy, které jim narušují zažívání i citovou rovnováhu. Napnuté nervy mnohých Panen nevydrží nakládat si víc práce, než zvládnou, a potom se přepínat do krajnosti. Tito lidé byli stvořeni k tomu, aby byli klidní a konejšiví, když jejich složité a jemné mechanismy hladce fungují a kolečka nejsou zadrhnutá duševní únavou.


Panny jsou neochvějně spolehlivé a čestné. Nicméně jsou schopné předstírat nemoc, když nechtějí někam jít nebo něco udělat. V těchto chvílích se dostane do popředí jejich skrytý talent pro herectví. Jsou úzkostliví a nároční co se týká zevnějšku, jídla, práce a milostných záležitostí. Jsou velmi úzkostlivě čistotní, mají málo trpělivosti s leností a mají velmi málo iluzí o životě a lidech, i když jsou zrovna zamilovaní. Láska nikdy nezamlží oči muže ani ženy v tomto znamení natolik, aby neviděli chyby a nedostatky jejich vztahu či milovaného partnera. Panna ví, "na čem je", i když všeobecně tito lidé nemají rádi slang a fráze je znechucují.


Pochopitelně byste si neměli hned myslet, že každý člověk narozený koncem srpna nebo v září je puntičkář a dogmatik. Můžete narazit na Pannu, která je tak zaměřená na to, aby udržela pořádek v hlavě, že se přestane starat o svůj zevnějšek nebo okolí, a to vás může na chvíli oklamat. Ale počkejte a dřív nebo později tohoto člověka přistihnete, jak sbírá špendlík z koberce, kartáčuje si vlasy nebo si sundává smítko z ramene.


Ačkoliv Panny zřídkakdy sní o nemožném, často vypadají zasněně, jako kdyby byly zahalené v duze, v niž jejich logický mozek odmítá věřit.


Když je rozzlobí vulgárnost, hloupost nebo nedbalost, náhle mohou být mrzuté, podrážděné, láteřivé a nervózní. Ale většinou to jsou lidé mírní a docela příjemní společníci.


Když si tito lidé utvoří návyky, zůstanou jim napořád a dovolená nebo obchodní cesta je vůbec nemění. Na cesty si berou své oblíbené mýdlo a svou oblíbenou stolní vodu. Je-li člověk narozený v Panně zvyklý ukládat si doma ponožky do prostřední zásuvky na levé straně prádelníku, právě tam si dá ponožky v hotelovém pokoji. Je-li to prádelník, který to prádelník, který má pouze tři velké zásuvky a žádnou alternativu nalevo nebo napravo, může ho to vyvést z míry. Nakonec asi nechá ponožky v kufru, ale bude mít neklidný spánek. Ráno se servírka v hotelové restauraci rychle dozví, že když chce Panna vajíčka vařená tři minuty, nemyslí tím dvě minuty a čtyřicet pět vteřin.


Ve skutečnosti jsou Panny ve skrytu duše stejně kritické k sobě jako k vám.


Panna dokáže kritizovat vaše prohlášení pedantskými argumenty, které vás dohánějí k šílenství, ale jste-li v bryndě, rychle zasáhne, aby dala všechno do pořádku, přičemž jediným motivem je snaha vám posloužit. Možná vám pomůže ještě dříve, než je o to požádán, aniž by zamýšlel být nezdvořilý, protože mu instinkt říká, aby do chaosu vnesl řád.


Stejně jako Váhy popírají Panny své zvyky a vlastnosti. Ke svým chybám jsou zjevně slepé a zdají se být neschopné vidět vlastní slabosti v tak jasném světle, jako vidí vše ostatní.


Tito lidé neplýtvají náklonností ani penězi. V obou sférách jsou prozíraví. Lásku dávají klidně a bez zbytečného povyku a s penězi zacházejí se stejnou konzervativností. Nechtějí být nikomu za nic zavázáni. A nechtějí být na nikom závislí.


I když osoba ve znamení Panny nemá ani špetku soucitu s žebráky a bezprizorními tuláky, když se ocitne v nouzi přítel, je bez výjimky štědrá. Ale nikdy bezstarostně nevyhazuje peníze, protože plýtvání mu leze na nervy. K opozdilcům jsou stejně málo shovívavé jako k rozhazovačům, protože zpoždění je jistý druh ztráty nebo plýtvání.

Mají rádi pravdu, dochvilnost, hospodárnost, opatrnost a diskrétní vybíravost. Nesnášejí rozplizlý sentiment, špínu, vulgárnost, nepořádek a zahálku. Mají praktickou povahu a neobyčejný postřeh.

 

Muž PANNA


Jestliže vaše srdce hladoví po romantických snech a pohádkách, neupínejte své naděje na muže Pannu, nebo proděláte ostrou redukční dietu. Milostná romance s Pannou může sentimentálně založenou dívku pěkně zchladit a zpravidla to bolí. Tento muž žije téměř výhradně na praktické materiální úrovni a pro abstrakce pohádkové lásky nemá moc pochopení.


Hlavní způsob vyjádření lásky znamená pro muže v tomto znamení obětavou oddanost rodině, přátelům a lidem slabším nebo méně metodickým než on. Narodil se s instinktivní láskou k práci, povinnostem a disciplíně a pomoci bezmocným. Dokonce i nezralá Panna, která ještě nedospěla do takových výšek, se cítí trochu provinile, že nesplňuje tento nesobecký ideál.


Druh lásky, který se projevuje dramatickými city, sentimentálními sliby, slzavými vyznáními a rozbředlou náklonností, nejenže nechává muže Pannu chladnými, ale může ho natolik vystrašit, že chytí nejbližší autobus nebo vlak pryč z města. Při správné teplotě však může roztát, i když se zdá být z kombinace oceli a ledu. Agresivním chováním ani koketerií jeho srdce určitě nezískáte.


V lásce hledají Panny spíš kvalitu než kvantitu. Protože kvalita je těžko mání v každé kategorii, nemají moc opravdových milostných vztahů, a ty, které prožijí, jsou většinou nějakým způsobem nešťastné nebo smutné. Jejich reakce na takové zklamání je pohroužit se do nejobtížnější možné práce, stranit se veškeré společnosti a příště být nejméně dvakrát tak opatrný. Základním Panniným instinktem je cudnost a od ní ho odvrátí jen opravdu pádný důvod nebo zatraceně dobrá žena. Mnoho mužů-Panen, i když ne všichni, může žít v celibátu snáze než muži v jiných znameních. Osudu se poddávají bez boje.


Muž Panna dovede být mistr v umění decentně svádět, i když to nikdy není zřejmé. Jeho skromnost a vybíravost brání promiskuitě. V lásce Panny je vždy něco čistého a cudného, co nikdy nelze pošpinit - ani ve víru vášně - přestože nešťastné okolnosti mohou zapříčinit, že naoko vypadá povrchní.


S hledáním objektu lásky si muž Panna dává na čas, protože je při výběru žen stejně kritický a pečlivý jako v jídle, vzhledu, zdraví a pracovních návycích. Nezkoušejte ho oklamat nebo mu zalhat, protože nemá žádné iluze. Chce slušný, upřímný a ryzí vztah. Ví velmi dobře, jak malou šanci má, aby ho našel, ale nečekejte, že ho uspokojí něco méně vážného. Je neobyčejně vybíravý.


Čas od času může zvědavý frustrovaný muž Panna zkusit chovat se úmyslně promiskuitně, aby se přesvědčil, zda nepostrádá mužnost. Samozřejmě že ne, a jakmile to zjistí, už nehledá další nepřirozené způsoby, jak si to dokázat. Panny mají víc skvělý herecký talent. Budou předstírat nezájem stejně mazaně jako předstírají nemoc, když se nebaví ve společnosti. Zatímco se bude stále ještě rozhodovat, zdali jste skutečně ta pravá, pro kterou by měl obětovat svobodu, bude se tvářit silně nezúčastněně.


Ovšem jakmile dospěje k rozhodnutí, učiní vám vyznání s dojemnou prostotou. Jeho láska bude stálým plamenem a nikdy nebude kolísat jako láska jiných znamení.


Až ho lapíte, jen výjimečně vám zavdá příčinu k žárlivosti a bude odhodlaný překonat jakákoliv úskalí způsobená finančními problémy, příbuznými nebo vnějšími vlivy. Bude ohleduplný, chápavý a něžný společník, který se o vás vždy postará, i když vás zrovna nezasype penězi.


Je dobrosrdečný a vede v patrnosti všechny maličkosti, na kterých ženám záleží. Má průzračnou paměť a pravděpodobně nezapomene významná data, i když se bude asi trochu divit, proč je považujete za tak důležitá. Nebude zuřivě a vášnivě žárlivý, přesto si dělá extrémní vlastnické nároky. Tito muži jsou naprosto věrní a strašně neradi rozbíjejí rodinná pouta, ale pokud překročíte meze pomyslných ohledů a slušnosti, nebudou váhat chladnokrevně požádat o rozvod. Žádná komplikovaná odloučení. Když je po všem, je po všem. Sbohem a hodně štěstí. Sebeovládání je součástí jejich povahy. Jakmile se rozhodnou, život jde pro ně dál a žádné slzy ani omluvy je nedonutí změnit názor. Nikdy se nestanou obětí iluze, že slepením střepů lze znovu vytvořit dokonalost něčeho, co jednou mělo vážné chyby.


Panny nesnášejí ignoraci nebo hloupost a neuspořádané myšlení se stejnou intenzitou, s jakou nenávidí špínu a vulgárnost, a to znamená hodně. Muži v tomto znamení hledají ženy, které mají čisté tělo i duši a které se dobře oblékají, avšak ne podle posledních výstřelků módy.


Toto je poslední muž na světě, kterého byste mohla spatřit na diskotéce s tanečnicí nahoře bez. Mohl by jí však nabídnout svůj svetr, je-li jí zima.


Muži Panny zpravidla netouží silně po dětech. Zdá se, že jejich ego nevyžaduje děti pro citové naplnění, proto mívají málo početné rodiny. Přesto jsou velice svědomití otcové a nikdy neberou zodpovědnost vůči potomstvu na lehkou váhu. Tento otec klade velký důraz na intelekt a důsledně vede děti v otázkách etiky, zdvořilosti a spořádaného občanství. Málokdy děti rozmazluje a vždy je kladen důraz na kázeň. Mívá sklon být nadmíru kritický, příliš od dítěte očekávat a být moc přísný.


Manžel Panna bude očekávat, že se budete starat o jeho zdraví, ale až budete nemocná, také se o vás postará. Občas může mít mrzutou náladu, pokud ho necháte na pokoji, nebude mít chuť začít hádku. Nechte ho, ať si dělá starosti, je to pro něj jistý druh duševního tělocviku a prospívá mu.


Budete-li taktní k jeho nedostatkům, bude spolehlivý a příjemný. Stejně jich nemá moc - nenazýváte-li zlozvykem každý večer přejet prstem po nábytku, jestli na něm není prach. Ať dělá cokoliv, snažte se do něj nerýt. Pamatujte, že není uzpůsoben přijmout kritickou analýzu, které podrobuje druhé. Přejděte smíchem, že vás neustále kritizuje, a uvědomte si, že si jednoduše nemůže pomoci nebýt puntičkář.

 

Žena PANNA

Představujete si dívku ve znamení Panny jako jemnou, panenskou děvu, čistou jako čerstvě napadlý sníh? Asi přijdete o pár iluzí. Žena-Panna dokáže opustit manžela kvůli muži, kterého potkala kdesi daleko za oceánem, porodit milencovo dítě, než se odhodlá k sňatku, a čelit nepřátelskému světu se vzpřímenou hlavou. Máte se o tomto něžném a křehkém symbolu neposkvrněného ženství co učit. Kromě jiného má páteř z nerezavějící ocele.


Je pravda, že v zásadě je ostýchavá. Tyto dívky nepřinášejí plamenné projevy na veřejnosti ani nerozbíjejí sekerami saloony v tažení proti pití alkoholu. Rovněž se nedostávají do vězení za řízení v podnapilém stavu. Ale žena Panna je žena. Zná všechny nezbytné lsti a zbraně, včetně odhodlání dosáhnout štěstí, ať jí cesta k němu zavede kamkoliv. Kvůli pár pichlavým trnům podél cesty neomdlí ani nebude zoufale volat o pomoc.


Panna, která je nespokojená v manželství a najde lásku bez chyby (nebo si myslí, že ji našla, což je totéž), nebude váhat přetnout bývalá pouta. Přestože nerada rozbíjí rodinný kruh, ještě víc nesnáší pokrytectví.


Je to jediná žena zvěrokruhu, která dokáže být současně absolutně praktická a božsky romantická. Jakmile je láska Panny zažehnuta, rozžhaví se do běla a vášně ostatních znamení se její intenzitě a jedinečnosti nemohou rovnat. Toto vzplanutí může trvat dost dlouho.


Je perfekcionalistka, ale to neznamená, že je sama dokonalá. Má své záporné rysy, které vás mohou velice rozčilovat. Jeden z nich je ten, že zarputile věří, že nikdo nedokáže dělat všechno tak pořádně a výkonně jako ona. Co vás ale opravdu dopálí, je, že zpravidla to skutečně nikdo tak neumí. Také je pedant na dochvilnost. Když je rozzlobená nebo mrzutá, nebude zuřit a rozbíjet láhve o vaši hlavu, ale když ji naštvete, dovede být hašteřivá a podrážděná. Nemá cenu se s pannou hádat, nemůžete vyhrát. Má ráda výtvory přírody a květiny zmírní její zlobu. Pokud jde o omluvy, snažte se, aby byly stručné a k věci. Nedá se vodit za nos. Její ostré vidění odhalí nejdůmyslnější lež a nejnepatrnější stopu od rtěnky na vašem límci. To, že má čistou duši, neznamená, že je naivní.


Nemyslím tím, že vám bude kontrolovat šaty, alespoň ne před svatbou. Potom to bude v jejím domě a nebude se cítit tolik provinilá.


Když má přiznat, že chybila, dojde u ní k mentálnímu bloku - jako kus dřeva přímo před jejím mozkem - takže bude nejlepší, když vezmete vinu rovnou na sebe. I když vám to může jít na nervy, většinou bude mít pravdu. Až se jí vrátí dobrá nálada, bude pro vás zdrojem takového potěšení, že vám nebude záležet na tom, kdo vyhrál nebo prohrál.


Dokážete-li snést urážku vaší mužské pýchy, mohlo by vám prospět řídit se jejími radami ohledně financí nebo ji nechte vést rodinný rozpočet. Má smysl pro přesnost a praktičnost a neuniknou jí nejmenší chybičky.


Hrubá slova nebo pití vody z nádoby na mytí rukou jí nevoní. Nechroupejte jí mrkev těsně u ucha a ohryzávání kukuřice byste měl vůbec vynechat. Jste-li zamilovaný do Panny, měl byste se smířit s holením dvakrát denně, a totéž platí o sprchování.


Nesnažte se ji přemoci svou fyzickou přitažlivostí nebo ji vášnivě objímat v metru a nechtějte ji líbat na dobrou noc hned na první nebo i na desáté schůzce - čekejte na lepší věci. Prostě buďte velmi zdrženliví.


Kritizovat je pro ni stejně přirozené jako dýchat. Nekritizujte ji však. To je proti pravidlům. Její jasnozřivost jí dovoluje vidět vlastní nedokonalost stejně dobře jako vaši a soudí sama sebe často a bezohledně, je svým vlastním nejpřísnějším kritikem.


Příjemná stránka milostného vztahu s touto ženou je, že všechny vaše starosti vezme na sebe a dokonce jí to může činit potěšení. Zabrání vám v dělání hloupých chyb, aniž by vás připravila o mužnost, což je umění, které by ženy narozené v jiných znameních měly napodobit.


Pokud jde o věrnost, možná jste výjimečně slyšel o Panně, která se z nevysvětlitelných důvodů rozhodla rázně odhodit bezúhonnost, ale v pozadí takového činu většinou stojí touha něco si dokázat a netrvá to dlouho. Panny ženského pohlaví, které na čas sklouznou k promiskuitě, jsou dostatečně chytré, aby tento poklesek zakamuflovaly, a takové chování je rozhodně výjimkou. Za normálních okolností, jestli vás vaše partnerka opravdu miluje, jí můžete bezpečně důvěřovat a klidně ji zanechat měsíc na opuštěném ostrově s nejvíc sexy mužem, jakého znáte. Dva měsíce? No, Panny jsou také jen lidé, víte. Jejich srdce je vřelejší, než si lidé myslí, a jejich city mohou mít sílu hromu, i když to obvykle neinzerují. Sice svoje city ovládají, ale to neznamená, že neexistují. Pamatujte si to. Dodá vám to odvahu.


Panna je tak puntičkářská vůči maličkostem, že vám to může jít na nervy, ale dovede být také nejvlídnější, nejštědřejší a nejpříchylnější bytost na světě. Nemá žádné iluze, proto se jí nepokoušejte vnutit žádné falešné myšlenky. Pro ni je pravda krása - a krása je pravda. Navzdory své skromnosti a přirozené ostýchavosti je dost silná, aby utěšila druhé, když se jim nad hlavami stahují černé mraky. Její tichá odvaha a hluboký smysl pro zodpovědnost často působí jako kouzelné lepidlo, které drží rodiny pohromadě.


Jako matka bude přísná vychovatelka. Tyto ženy mají málokdy víc než jedno nebo dvě děti a zdá se, že nepotřebují mateřství k uspokojení svého ženství. Ale jakmile se dítě narodí, nikdy nezanedbávají jeho tělesné, morální nebo vzdělávací potřeby. S uspokojením citových potřeb to nemusí být tak snadné, ale je-li si Panna jista vaší láskou a ví, že si jí vážíte, poskytne svému potomkovi spoustu vřelé náklonnosti. I když jsou přísné a snaží se jim vštípit dobré návyky, mají v sobě něžnost, která dítěti říká, že je milováno.


Planetární vládce: Merkur
Živel: země
Barva: šedá
Část těla: břicho, střeva
Životní období: konec mládí
Roční období: konec léta
Doplňující a protikladné znamení: Ryby
Přírodní cyklus:

sklizeň, ukládání úrody

Zodiakální funkce:

vydělování, výběr, čištění, ukládání, třídění