Jdi na obsah Jdi na menu
 

VÁHY (24.9-23.10)

10. 4. 2011

Jak poznáme VÁHY

Osobám ve znamení vah se příčí být nezdvořilé, přesto narovnají křivě visící obraz na stěně a vypnou vám televizor, který hraje moc hlasitě. Váhy milují lidi, ale nesnášejí davy. Jako něžné holubice míru chodí kolem a urovnávají spory druhých, ale dají si líbit i pořádnou hádku. Jsou dobromyslné a příjemné, ale dovedou být uražené a nesnášejí plnit příkazy. Jsou neobyčejně inteligentní. Zároveň jsou neuvěřitelně naivní a důvěřivé. Umějí být upovídané, a přesto jsou fantastičtí posluchači. Jsou to neklidní lidé. Ale málokdy spěchají. Jste úplně zmatení? Nejste sami. Toto znamení se vyznačuje rozporuplností, která je záhadou i pro samotné jedince narozené ve znamení Vah.

Hodně lidí vám řekne, že Váhy znamenají lásku, krásu, líbeznost a světlo. To je sice pravda, ale není to docela přesné. Protože toto znamení symbolizuje zlaté váhy spravedlnosti, neznamená to, že Váhy jsou vždy v dokonalé harmonii. Účelem vah je rovnováha. Nicméně sledovali jste někdy proces vážení na starých lékárnických vahách? Konečný cíl je vyrovnat obě strany, ale co se stane? Nejdřív je dole jedna strana, potom druhá. Pořád skáčou nahoru a dolů, dokud nedosáhnou dokonalé rovnováhy.

Pokud máte takovouto zkušenost s lékárnickými váhami, už nikdy si nebudete představovat člověka ve znamení Vah jako klidnou, dokonale vyrovnanou, vlídnou, laskavou a okouzlující osobnost. Budete si představovat člověka, který má takovou povahu jen polovinu času. V druhé půlce může být otravný, hádavý, paličatý, neklidný, deprimovaný a zmatený. Váhy jsou nejdřív nahoře a potom dole. Vyletí jedním směrem a potom druhým. Najednou, jako u skutečných vah - perfektní rovnováha. Ale než dosáhne této božské rovnováhy, vždy přichází období kolísání.

Kromě Venušina dolíčku neexistuje typické poznávací znamení Vah. Mohou je mít na tvářích nebo na bradě, ale nenajdete-li je na obličeji, zkontrolujte jim kolena. Rysy Vah jsou vždy rovnoměrné a dobře vyvážené. Jsou příjemné, ale nepřitahují pozornost. Dokonce i když jsou rozzlobení, nějak se jim daří stále vypadat mírně nebo alespoň neutrálně. Hlas je velmi melodický a jasný jako zvon a tito lidé ho zřídka zvednou do pronikavé nebo ječivé polohy. Všimněte si jasného zpěvného smíchu, který zvoní veselím. Jak ho jednou uslyšíte, hned tak ho nezapomenete. Ústa mají většinou ve tvaru luku a rty "jako třešně". Typický obličej Vah vám nejvíc připomíná bonboniéru nebo cukroví, někteří vypadají jako lízátka nebo karamelový pohár se šlehačkou. Také rádi tyto věci jedí, takže jestli tohle nějaké Váhy čtou, asi budou omdlévat hladem.

Většina Vah je plná křivek. Mají často kudrnaté vlasy. Nemusí být nutně obézní (i když ascendent v Býku může vyprodukovat pěkně vypasené holuby). Dokážou vás obalamutit, když drží dietu a dosáhnou celkem štíhlé postavy, ale spíš budou oblé jako přesýpací hodiny. Hledají harmonii. Přesto se mnoho Vah nadměrně přejídá, příliš pije nebo miluje, a tím harmonii zcela zničí. Zjistíte, že nemálo těchto lidí se neubrání extrémům.

Teď si asi myslíte, že narodit se přitažlivý a s dolíčky, hledat spravedlnost a krásu, být příjemný a snadno potěšitelný je požehnání. Asi si představujete, že jemnost a inteligence, půvab a pochopení jsou dary sudiček. Možná máte pravdu. Když jsou Váhy vyrovnané, jsou neobyčejně líbezné, jako když potkáte anděla z ráje. Problém je ta pohádková kmotra. Neustále totiž ťuká na jednu stranu vah svou kouzelnou hůlkou a tím je rozkolísává. Nejdřív strhnou konverzaci na sebe, a potom pozorně poslouchají s lichotivým zájmem. Když se ostatní perou, ony hrají roli smírčího soudce a všechny uklidní. Potom najednou otočí, úmyslně se v diskusi postaví na opačnou stranu a začnou hádku čistě pro potěšení.

Toto znamení je známé jako líné Váhy, a to je další rozpor. Váhy mohou být natolik pracovité po celé dny, týdny nebo měsíce, že jim nezbývá čas na oddech. Najednou se zhroutí a řeknou: "Jsem utahaný." A předvedou vám nejlepší imitaci lenosti, jakou jste kdy viděli. Jakmile jednou vypnou, dokud to jde, nehnou ani prstem. Musí vyvinout hrozné úsilí, aby zvedly lžíci nebo sklenici (i když to nakonec zvládnou). Je-li v dosahu nějaká ochotná duše, budou očekávat, že je bude obsluhovat od rána do večera. Žádné napomínání ani křik na ně nezapůsobí. Jako kdyby byli v jiném světě. Po nějakém čase, když naberou čerstvé síly, pocítí vzedmutí energie, vstanou a začnou zase dřít do úpadu.

Instinkt pro zachování duševního zdraví udržuje většinu lidí ve znamení Vah duševně zdravých a tělesně fit. Největší hrozba pro jejich zdraví může být v přehnaném množství konzumovaného jídla či alkoholu. To může způsobit obezitu, žaludeční potíže, vážné poškození ledvin nebo prudké bolesti hlavy, které se intenzitou vyrovnají migréně. Propadnutím depresím může vést ke svědění kůže a dokonce akné.

Charakter Vah se skládá ze zhruba stejných dílů vlídnosti, laskavosti, spravedlnosti, paličaté hádavosti, tvrdohlavého odmítání kapitulace, filozofické logiky a nerozhodnosti.

Váhy se s vámi budou hádat, kolik je hodin, když si myslí, že se vaše hodinky opožďují o dvě vteřiny. Nezkoušejte uplatnit zevšeobecnění typu: "Teenageři ruinují naši zemi." Dostane se vám logické, pečlivě promyšlené dizertace o mírových sborech a kolik je na světě báječných mladých lidí, přestože jeho vlastní děti jsou odmlouvající spratci, které vyhodili ze školy. Poznamenejte třeba: "Právní systém je dneska tak zkorumpovaný, že všichni soudci a právníci jsou nepoctiví," a ten člověk vám bude hodiny vykládat o neotřesitelné ochraně justice v této zemi. Nikdy neříkejte: "Je hloupost žít ve městě, když můžete bydlet na venkově. Nedá se to srovnat." Zvlášť poslední věta je obrovská chyba. Stačí zmínit slovo srovnání a průměrné Váhy jsou ve svém živlu. Vydrží srovnávat celou noc s přestávkami na občerstvení. Budou vynášet do nebe krásy a výhody měst ve srovnání s venkovskými oblastmi apod. Ve svých hádkách je Váhám v podstatě jedno, na kterou stranu se v těchto sporech postavit. Hlavně že ten druhý má opačné mínění. Někdy, když se začne nudit, přeskočí z jedné strany na druhou v polovině debaty. V průběhu této neustálé logické dedukce se bude pokoušet zůstat spravedlivý. Váhy děsí jakékoliv stopy předsudků, nespravedlivého obvinění i slepé víry. Pátrají totiž po skutečné pravdě, přesné rovnováze, která dává správnou odpověď po zvážení všech možností.

To ovšem strhuje Váhy do stavu trvalé nerozhodnosti. Dokonce i Váhy s velkým sebeovládáním činí nerady okamžitá rozhodnutí, aniž by vzaly v úvahu všechny alternativy. Spravedlnost se může stát fetišem. Někteří se nemohou rozhodnout, kterou botu si mají ráno nazout první, natož kterou nohou vstát z postele. Nemá rád, když na něj někdo při rozhodování spěchá. Netrpělivá osoba dokáže z povznesených Vah udělat zarytého paličáka, proti kterému je Býk jen slabým odvarem.

Velmi málo lidí ve znamení Vah jsou excentrici, kteří se rádi předvádějí. Většina z nich je spořádaná a vyrovnaná. Normálně jsou velmi poctiví a nedbalost nepatří k jejich nectnostem. Váhy si raději dají na čas, aby bylo všechno v pořádku, než aby začaly špatně a musely všechno opakovat. Nesnášejí přehánění a odpuzují je trapné projevy hněvu či vášně. Většina Vah má fantastickou schopnost soustředit se a přemýšlet o komplikovaných věcech.



Planetární vládce: Venuše
Živel: vzduch
Barva: světle modrá, růžová
Část těla: ledviny
Životní období: přechod od mládí ke zralosti
Roční období: začátek podzimu
Doplňující a protikladné znamení: Beran
Přírodní cyklus: přechod světla k temnotě
Zodiakální funkce: rovnováha, relace, harmonická dualita

 

Muž VÁHY

Od tohoto muže dostanete spoustu rad. Bude mít perfektní řešení pro všechny vaše problémy a odpověď na každou otázku. Ale nemá cenu od něj očekávat, že bude odpovědí na vaše dívčí sny. Některé z nich změní a druhé zpochybní. Muž ve znamení Vah dokáže být zatraceně svéhlavý a jeho zvyk všechno racionalizovat, včetně lásky, vás bude dohánět k šílenství - anebo vás donutí kapitulovat.

Jakmile se však chytíte do sítí jeho šarmu, nebude lehké se z nich vymotat. Jeho sny se stanou vašimi sny a na ničem vám nebude záležet tolik jako na tom, aby byl šťastný. Budete toužit po jeho úsměvu a potřebovat ho, abyste přežila, jako žíznivý poutník potřebuje vodu. Kouzlo vah není totéž co hypnotické působení Štíra. Přitažlivost tohoto znamení je logická a skutečná, v žádném smyslu nadpřirozená. Není v ní žádná černá magie, jenom obyčejné podlehnutí jeho nebeské auře. Na druhé straně ovšem nastane doba, kdy budou jazýčky pověstných vah bláznivě létat nahoru a dolů. Budete na něj muset křičet nebo se postavit na hlavu, aby vám věnoval pozornost a k něčemu se pohnul.

Rozhodnout se k něčemu stojí typického muže Váhy stejné úsilí jako zkrotit divokého bizona, a i když dospěje k rozhodnutí, pokud tuší, že udělal chybu, může je bez výstrahy změnit.

Váhy mají vrozené Amorovy delikátní strategie, což je činí v lásce ještě rafinovanější než Lev, Štír či Býk. Použijí každý trik s bezstarostnou lehkostí a zřídka se jim nepodaří získat vytouženou děvu. Nicméně jakmile ji dostane, není si tento muž vždy jistý, co s tím má dělat. Nejdřív ji svým kouzlem přiměje k ochotné povolnosti, a potom váhá. Má využít její bezmocnosti, nebo jí má nabídnout sňatek? Nebo oboje? Nebo nic? Zde začíná jeho duševní boj a život v rajské zahradě s tímto Adamem začne poněkud ztrácet na přitažlivosti.

Zájem o opačné pohlaví mu vydrží nejméně do devadesáti. Pokud je šťastně ženatý, může to být zájem čistě akademický, ale toto téma ho nikdy nezačne nudit, i když třeba jen přemýšlí, jaké by to bylo vznášet se s každou hezkou dívkou, které si všimne, v imaginárním tanečním sále.

Váhy nerady zraňují něčí city, přestože zůstávají v blažené nevědomosti o škodě napáchané svou hádavostí. Nerady říkají ne a málokdy si uvědomí, že odkládání rozchodu je mnohem bolestnější než rychlý konec vztahu, který nemá šanci na štěstí. V opačné situaci, kdy jsou vzájemné city tak úžasné, jak jen lidské bytosti mohou zažít, může být agónie stejně mučivá. Neochota být krutý ho může dohnat k nešťastné nabídce k sňatku, který je předurčen k rozvodu, anebo nekonečné otálení způsobí, že propásne životní lásku.

U muže ve Vahách nelze popřít sklon k nestálosti. Mají tendenci flirtovat a zahrávat si, hlavně v mládí. Jejich přirozený impulz je ohodnotit každou třetí nebo čtvrtou ženu, kterou potkají, a vážit její možnosti být jejím opravdovým "druhým já". Často si beznadějně pletou přátelství s láskou. Navzdory tomuto experimentování se však nestává často, že by měli zlomené srdce. Dokážou zapomenout s urážející rychlostí a stejně jako muži ve znamení Blíženců nebo Střelce si nepřipouštějí lítost nad neopětovanou láskou nebo nad milostným vztahem, který jim osud nedopřál. Tento muž sice občas utrpí pár šrámů, ale ty nezanechají trvalou škodu - kromě výjimečných případů, kdy může být bolest ničivější, než si dovedeme představit.

Váhy jsou soudcem. Uvidíte mnoho soudců, kteří budou vynášet spravedlivé rozsudky, založené na zvážení faktů případu, ale nenajdete mnoho takových, kteří se vás zeptají, proč vás červená barva znervózňuje. Nikdy nezapomeňte, že Váhy argumentují toliko s abstraktní zvědavostí. Může se zdát, že chtějí opravdu přijít věci na kloub, ale není to tak. Ani nejsou vlezlé a upovídané, jak se může zdát. Zkoušet dostat z Vah tajemství, které jim bylo důvěrně svěřeno, je jako porušení zpovědního tajemství.

Toto vše dělá z vašeho partnera velice důvěryhodného člověka, ale nepříliš citlivého vůči vaším pocitům. Můžete se mu s důvěrou svěřit. Chce vás potěšit, ale málokdy dostatečně rozumí vašim tichým nadějím, aby ukojil vaše touhy. To, že je odborník na lásku, z něj nedělá spřízněnou duši, co se týče vašich nálad. Má dost potíží vyrovnat se s vlastními. Nic ho nerozčiluje víc, než když k němu běžíte se zprávou, jak vás někdo hluboce ranil. Hledáte porozumění, a co dostanete? Jeho první otázka bude: "Cos mu (jí) udělala?" Potom vám vytkne, co jste udělala špatně, až budete mít chuť ječet vzteky. Klidně křičte, protože pokud si myslí, že jste jednala nesprávně, stejně nebude na vaší straně a emocionální aspekt mu zcela unikne.

Může se zdát neuvěřitelné, že dokáže být tak intuitivní v abstraktních otázkách, mít tak oslnivě logickou dedukci a schopnost vytvářet nezaujatý, jasnýma očima viděný úsudek, a přesto být tak tupý k tomu, co vás uvnitř bolí nebo vzrušuje.

Typické Váhy mají celkem štědrou ruku. Věří v utrácení za předměty nebo činnosti, které přinášejí krásu nebo štěstí. Buďte připravená být dobrou hostitelkou, protože jeho dům se stane pravidelným střediskem pohostinnosti v téměř každou denní i noční dobu. Nevláčejte ho do přelidněných míst, kde se na něj tlačí cizí lidé a kde hluk narušuje jeho smysl pro harmonii. Davy lidí rozvrátí jeho vnitřní rovnováhu. Všechny Váhy mají instinktivní odpor k fyzickému kontaktu s masami.

Nejrychlejší cesta k jeho nezájmu vedoucímu až k rozvodu je nepořádek v domě. Věšet punčochy na tyč sprchového závěsu nepřichází v úvahu. Zapomenout utřít prach nebo ustlat může vést k tomu, že je partner ve stavu neustálé citové disonance. Bude před touto disharmonií utíkat do stále delšího spánku a častějších večerů mimo domov a nakonec mezi vámi ustane veškerá komunikace. Může být sice sám nepořádný jako šest vepříků najednou, ale bude čekat, že po něm budete sbírat ponožky a skládat noviny rozházené po podlaze. Vzhledem k typické vlídnosti si nemusí přímo stěžovat, ale jeho sekretářka s vybraným vkusem pro něj může každý den nabývat na přitažlivosti. Nikdy ho nenapadne, že jeho nespokojenost plyne z toho, že vás pořád vidí pokrytou tlustou vrstvou krému a děti umazané od čokolády. Zřejmě si neuvědomí, že ho rozčiluje oranžový závěs ve sprše. Protože sám zřídka zkoumá motivy, budete muset vyvinout značný důvtip, abyste uhodla, proč nikdy není doma nebo proč pořád spí. Pamatujte si, že analýza je na vás, protože to není jeho silná stránka.

Děti budou mít z jeho smyslu pro spravedlnost vždy prospěch. Dá pozor, aby největší děti nevyužívaly nejmenších nebo aby nejmladší nelámalo nejstaršímu dráty kola. Otec ve znamení Vah bude uplatňovat kázeň s mírnou autoritou a bude se snažit logicky zdůvodnit trest, který málokdy vykoná v hněvu. Tak jako vy podlehnou děti jeho kouzlu a stejně jako vám jim půjdou na nervy jeho ustavičné debaty. Nicméně nikdy nedovolí, aby rodičovská náklonnost nahradila láskyplné city vůči vám.

Jste-li zamilovaná do muže ve znamení Vah a jste si jistá, že je to to pravé, jděte rovnou k věci a nabídněte mu cokoliv včetně sňatku. Uleví se mu, že jste převzala iniciativu.

 

Žena VÁHY

Tato žena může být roztomilá jako chlupatý bílý králíček a přesvědčivě vám šeptat do ucha všelijaké něžnosti. Může se oblékat do hedvábí a krajek a mít voňavé vlasy. Dokonce může vypadat jako panenka na hraní, kterou byste uzvedl jednou rukou. Ale přes všechnu ženskost a půvab nosí tato dívka kalhoty s překvapující nenuceností a perfektně jí padnou. Její duševní procesy jsou charakteristické mužskou logikou a vyrovná se vám v každé diskusi. Dokonce vás může někdy předčit, ačkoliv žena v tomto znamení je příliš chytrá na to, aby vám to dala najevo dřív, než máte líbánky bezpečně za sebou.

Většina žen ve Vahách projeví svůj důvtip, kdykoliv se naskytne téma, o kterém se dá diskutovat. Může to být naprosto cokoliv. Vaším jediným příspěvkem do diskuze bude "Ale proč?" nebo "Já si to nemyslím," ale někdy to stačí na to, aby předvedla brilantní monolog, který může trvat i přes hodinu. V jeho průběhu se však pravděpodobně budete topit v jejím kouzlu. Za každou třetí větou vám uštědří nesnesitelně líbezný úsměv a vy nakonec změníte názor stejně snadno, jako ona mění pohlaví, když si na čas přivlastní mužská privilegia a potom se zas přemění v mazlivého králíčka. Přesvědčí vás pomocí čisté logiky. Neztratíte mnoho kromě vaší pýchy, a ta vám pod vlivem magického úsměvu Vah nebude moc chybět. Obvykle má pravdu, protože svá konečná rozhodnutí zvažuje stejně pečlivě jako Nejvyšší soud.

Kromě typické záliby zvážit všechno dvakrát, aby si byla jistá, že neudělala chybu, dovede být tato žena zkouškou nervů pro muže, který má zájem o milostný vztah nebo přátelství nebo oboje. Její tendence se přít je skutečně založena na upřímné touze dosáhnout nestranného rozhodnutí. Mohlo by to být horší. Alespoň si přitom nevymýšlí vlastní pravidla ani paličatě neodmítá rozumné argumenty jako ženy narozené v některých jiných znameních. Kromě toho prezentuje většinu svých názorů s diplomatickým taktem, což poněkud zmírňuje jejich dopad.

Tato žena je v každém případě spravedlivá a odhodlaná dosáhnout vyváženého úsudku.

Milují krásné šaty, drahé parfémy, klasickou hudbu a - říkal někdo, že v sobě mají něco mužského? Ano, já. Ale pod tak slušivým účesem si stěží všimnete její paličaté hlavy. Většinou potřebují pěkné sumy peněz, aby se zbavily špíny a ošklivosti disharmonického prostředí, ze kterého mohou psychicky i fyzicky onemocnět. To, čeho si tato žena cení nade vše v tomto pozemském životě, je muž, kterého si vybrala, aby ho mohla milovat, ctít a usměrňovat.

Nesnáší samotu. Partnerství jak v práci, tak v lásce, je její nejhlubší potřebou. Nerada pracuje sama a je doslova neschopná žít sama.

Typická žena Váhy nechce být mlýnským kamenem kolem manželova krku. Chce mu jen odstranit všechny kameny z cesty. Na povrchu není zdaleka tak despotická jako uvnitř, protože poslední věc, o kterou stojí, je dělat prohlášení, za která by pak byla zodpovědná. Ve většině případů bude našlapovat opatrně.

Průměrné Váhy ženského pohlaví jsou vysoce inteligentní a mají obdivuhodné analytické schopnosti. Jejich city jim zřídka brání v jejich nestranném rozhodnutí nebo názoru a většinou vám mohou poskytnout lepší radu než váš bankéř. Tyto schopnosti ovšem mohou sloužit k zakrytí mnoha nectností. Nejen to, ale jde-li o typické Váhy, nabízí své perly moudrosti na stříbrném podnosu šarmu a přátelské inspirace. Na ocelové ruce nosí sametovou rukavičku a dokáže vás odvést ze špatné dráhy tak decentně, že budete přísahat, že ta změna byla váš nápad. Muž v Beranu, Štíru, Lvu nebo Býku obvykle postaví takovou manželku na piedestal a uctívají ji. To je jedině fér, protože ona ho uctívá také. Návštěvníci hnízda lásky šťastně provdané ženy ve Vahách mohou mít pocit, že vidí Adama a Evu, než se objevil had a všechno zkazil. (Z obou manželů ve znamení Vah se s neměnnou pravidelností stávají buď vrkající hrdličky nebo prskající kočky. Skončí v jednom extrému nebo v druhém, někdy trvale, někdy se to bude střídat obden.)

Tato žena vám nikdy nebude otvírat dopisy. Nikdy neprozradí obchodní tajemství přátelům, ani vás neztrapní před nadřízeným. Patrně ho zcela okouzlí stejným úsměvem, jakým si podmanila vaše srdce, když jste se s ní poprvé setkal.

Zřejmě nebudete mít důvod si stěžovat na nedostatek fyzických důkazů její lásky, protože je romantická a milující, jak jen má žena právo být.

Váš domov asi bude vypadat jako reklama v časopisech na koberce ode zdi ke zdi. Barvy budou ladit a nábytek bude vybraný s dobrým vkusem. Obrazy budou viset rovně a jídlo dostanete včas. Být ženou je pro ni určitým druhem celoživotního povolání a někde v jeho procesu nevyhnutelně dosáhne dokonalosti. Mužská stránka jejího já vás sotva bude znepokojovat, pokud ovšem nejste jeden z těch nemožných chlapů, kteří řvou jako král Jindřich VIII. a čekají od žen chování poslušné choti, která se bojí, že když řekne něco jiného než "ano" a "ne", přijde o hlavu. Vaše manželka ve znamení Vah zcela jistě řekne víc. Ráda mluví. Ale když budete potřebovat dobré publikum, bude vám příjemným posluchačem. Je houževnatá a jemná zároveň a málokterá jiná žena dokáže tyto dvě stránky citlivě sladit.

Matka narozená ve Vahách bude své děti milovat a něžně o ně pečovat, ale upřímně řečeno, jejich místo bude až po vás. Jsou to sice pro ni mladí partneři, ale vy jste prezident společnosti a na tento základní fakt jejich matka nikdy nezapomene. Dostanou velký kus jejího srdce, ale nikdy jim nedovolí ukradnout ten koutek, který vám věnovala, než se narodily. Tato matka je normálně mírná, ale když je třeba, neustoupí. Své děti nikdy nezanedbává ani neignoruje, ale je pravda, že se chtěla stát matkou v první řadě proto, aby dala víc štěstí vám. Nikdy nedovolí, aby si nevážili svého otce.

Je pravda, že může jíst moc sladkostí a ztloustnout. Také se může zdržet na taneční zábavě nebo nad lahví vína. Občas je dost panovačná a někdy moc mluví. Ale všechny tyto věci nastanou, jen když jsou její emocionální váhy dočasně z rovnováhy. Vždy se po čase zase ustálí. Je-li jedna strana trochu nízko, přidejte špetku náklonnosti a zase se zvedne. Má dostatek půvabu i dost síly pro své přátele.