Jdi na obsah Jdi na menu
 

Co je to patchwork?

2. 4. 2011

Co je to patchwork?

Patchwork je zvláštní technika sešívání látek. Jedná se o sešívání malých, různě barevných kousků tak, že spolu vytvářejí větší geometrické vzory. Původně vznikl z nutnosti využít i ten nejposlednější kousek látky, ale tak, aby výsledek vypadal pěkně. Základem jsou látky ze 100% bavlny. Tato technika, stará tisíce let, pochází z Egypta a Indie. Během let se dostala do všech koutů světa, avšak největšího rozmachu a použití dosáhla v Americe. V současnosti se technika patchworku v Evropě stává opět velmi populární.

Patchworkem můžeme dokonale sladit barvy a vytvořit v bytě příjemnou atmosféru, plnou jednoduchých a nebo originálních tvarů a vzorů.

Ač jsem v patchworku začátečník, tak mě tato práce naplňuje nádhernou energií a nepopsatelným pocitem štěstí. Pod mýma rukama vzniká něco nového, originálního, něco co umí udělat radost a vykouzlit na tváři úsměv.

 

Součástí patchworku je quilting, což je vlastně prošívání vrstev. Původně se jednalo o ruční práci, ale v dnešní době už existují speciální šicí stroje, kterými se dají výrobky prošívat různými, někdy i velice krásnými obrazci.

JInak řečeno quilt je prošívaná ozdobná deka, která se skládá ze tří částí. Vrchní díl deky tvoří barevný, ozdobný vzor, který je vytvořen technikou zvanou patchwork, vnitřní díl tvoří měká podšívka - vatelín a spodní díl tvoří vzorovaná nebo jednobarevná látka.
  Všechny tři vrstvy jsou vzájemně spojené drobným prošívacím stehem. Tento prošívací steh neslouží pouze ke spojení jednotlivých vrstev. Funguje zároveň jako výrazý estetický prvek, neboť na přední patchworkové straně pomáhá zvýrazňovat ozdobné obrazce a na zadní jednobarevné straně quiltu vytváří vlastní ozdobný vzor.